13. dubna 2016 · Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Semifinálové drama až do konce….možná i déle: FEI vs Tenza 3:2sn(2:2) · Categories: Nezařazené

V neděli 10.4. bylo odehráno velmi důležié utkání mezi mikroskopisty z FEI a inženýry z Tenzy. Velmi důležité, protože se jednalo o semifinálový zápas a vítězství Vás mohlo posunout do boje o pohár FHL, kdežto prohra „jen“ do boje o 3-tí  místo. Oba dva týmy k tomu přistoupili zodpovědně a daly dohromady ty nejlepší hráče. Semifinálové a pak i finálové zápasy se hrají oproti „normálním“ zápasům v sezoně 3x15min čistého času, pískají dva rozhodčí a v také v boxu časoměřičů sedí zodpovědná osoba. Jediné co nenaplnilo mé očekávání byla divácká návštěvnost, kdy zápas přišli sledovat pouze 3 fanoušci týmu FEI.

Už od prvních minut šlo vidět, že oba dva týmy přistupují k utkání zodpovědněji než v základní části a více si hlídají zadní vrátka. V základní části většinou FEI hrálo hodně útočně a snažilo se soupeře zavřít v jeho obranné třetině a přestřílet ho. Dnes to bylo podobné, ale šlo vidět, že ne všichni hráči mikroskopistů jdou až do branky, vždy byl připraven někdo z útočníků vyrazit zpět. Nicméně i tak měli mikroskopisté na začátku utkání mírnou převahu a hrálo se více na straně Tenzy, kteří něco podobného nejspíše očekávali, protože jejich obranu vedl David Geryk. Tomu se dařilo dobře, protože i když mikroskopisté dostávali do útočného pásma tak k nějaké nebezpečné střele to moc nevedlo, většinou to spíš bylo nějaké nahození naopak, si pak museli dávat velký pozor, když vzal David puk na hokejku a začal nabírat rychlost, kdy buď sám vyjížděl vpřed nebo se snažil najít některého z útočníků (Magnusek, Hrubeš „Doktor“ a další nevím jménem. J ) Naštěstí FEI pracovalo dobře i dozadu a tak se ani hráči Tenzy v první třetině nedostali do nějaké nebezpečné šance. První třetina skončila a skončila a stav byl 0:0.

Druhá již byla o něco vyrovnanější, ale i tak mělo FEI ještě trošku více ze hry a když se jí při jedné šanci, podařilo skórovat, hned byli o branku blíže finále. První branka padla po takové skrumáži před brankou Jardy Baluse chránící svatyni Tenzy. Někdo z mikroskopistů vystřelil a Jarda puk vyrazil za svou levou tyčku, tam dobruslil Augustýnek a snažil se rychle puk zasunout do odkryté branky než se golman přesune k levé tyči, to se mu sice nepovedlo, protože Jarda tam měl beton včas, ale puk zůstal mimo jeho dosah a v klubku hráčů se nejlépe zorientoval Aleš Horák a dostal puk do branky.

Na celkovém obrazu hry se zatím nic nezměnilo, pouze se Tenza začala mikroskopisty více zlobit a některé nebezpečné situace musel řešit i brankář mikroskopistů. Někdy v půlce zápasu si vybrala obrana Tenzy slabší chvilku, nahození nebo odebraný puk vzal obránce mikroskopistů Libor Strakoš a využil toho, že hráči Tenzy šli střídat. Nabruslil si z levého obránce až do prostoru pravého kruhu, zabrzdil a chvíli to vypadalo, že bude nahrávat na dojíždějící hráče z druhé vlny, ale nakonec vystřelil a to natolik přesně, že trefil horní růžek Jardovy branky. 2:0 pro FEI. Do konce druhé třetiny se už nic moc extra nestalo.

Třetí třetina nám přinesla několik změn a to především ve větší aktivitě hráčů Tenzy, začali se více tlačit do útoku a rázem to byli spíše mikroskopisté kdo se musel bránit, sice také útočili, ale nyní měla více ze hry Tenza, ale jako v předchozích třetinách, větší tlak ještě neznamenal bezprostřední ohrožení branky. Bohužel však hra pod tlakem přináší chyby a mezi ně patří i fauly a právě jeden z nich se podepsal pod první vstřelenou branku Tenzy. David Geryk zavezl puk do třetiny FEI a byl přitom faulován, rozhodčí signalizovali vyloučení a na to skvěle reagoval golman Jarda, který odjel na střídačku a přenechal své místo někomu z útočníků. Hráči Tenzy udrželi puk v pásmu mikroskopistů, kterým se nepodařilo vyhodit, a po několika nahrávkách se dostali ke střele do odkryté části branky na kterou už nikdo z mikroskopistů nedokázal reagovat. 2:1

Čas nám utíkal, pro někoho děsně pomalu, pro druhé však neskutečně rychle, Tenza makala co jí síly stačily a její tlak byl na maximu, i když FEI se relativně dařilo bránit, bohužel jen do okamžiku, kdy po pravé straně ujel David Geryk. Nabral rychlost už ve svém pásmu a nikdo z útočníků ho nedokázal zastavit, objel i obránce a snažil se natlačit do branky. Obránce FEI při stíhání skočil na led a zabránil Davidovi ve střele, bohužel se však dopustil faulu a rozhodčí nařídil trestné střílení. V čase kdy do konce zbývalo snad 5min se Geryk rozjel k trestnému střílení, nabruslil si lehce k levé straně a po krátkém posunutí vpravo vystřelil krátce švihem a podařilo se mu prostřelit Tomáše v brance FEI. 2:2.

Ještě se chvíli bojovalo (a málem nám na led vjela rolba), ale už ani jedna strana žádnou další branku nepřipustila, tak se šlo na nájezdy. Začínala Tenza.

První tři nájezdy byly neúspěšné jak ze strany Tenzy, tak ze strany FEI, tak se vyměnilo pořadí a pokračovalo se dál…..a dál….a dál… Nedokážu popisovat jednotlivé nájezdy, ale v některých excelovali golmani, v jiných to prostě po…li útočníci, kdy se nechali vytlačit úplně mimo prostor branky. Jak to asi vypadalo se můžete kouknout zde: https://www.facebook.com/libor.bruzek/videos/10204475338722765/

Takhle se jezdilo asi do 11té serie, kterou zakončil Magnusek (Tenza) do tyčky, ale ani pak puk neskončil v síti. 12tou sérii začal Smolka (FEI) nabral rychlost a po malém naznačení rameny vystřelil a tentokrát přesně, trefil se do pravého horního růžku. Když pak nedal hráč Tenzy bylo o prvním finalistovi jasno.

Myslím, že jsme mohli vidět pěkný zápas, kterému se dalo říkat i hokejový. Hrálo se férově bez nějakých zákeřností. Přece jen jde vidět, že se většina z nás zná a potkáváme se občas na ledech Tenzy a když k tomu připočteme drama na konci, tak nás může jen zamrzet, že se přišli podívat jen 3 fanoušci. Každopádně děkujeme Tenze a budeme jí držet palce v boji o 3-tí místo a snad nám budou kluci fandit ve finále.

Radek „Smoke“ Smolka – FEI